Foto relacje
Relacje z imprez
IV Festiwal Smaków Liczyrzepy
2015-07-12
W Karpaczu podczas słonecznej niedzieli 12 lipca odbył się po raz czwarty Festiwal Smaków Liczyrzepy, któremu towarzyszył Jarmark Ducha Gór. Organizatorami imprezy byli Restauracja Dwór Liczyrzepy (przy której festiwal miał miejsce) i Hotel Relaks.
W czasie festiwalu rozstrzygnięto trzy konkursy, które cieszyły się dużym zainteresowaniem odwiedzających imprezę.
Najlepsza Kuchnia Liczyrzepy: Restauracja Smaki Karkonoszy z Karpacza
Danie Liczyrzepy 2015:
- Bogumiła Chomontowska – KGW Rząsiny – Danie: Kaszanka zapiekana w cebuli
- Teresa Cierlik – KGW Rząsiny – Danie: Karp Ciotki Kajecichy
- Halina Siekańska – KGW Podgórzyn- Danie: Dufinki Halinki
Najlepsze Danie Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska 2015:
1. Martin Harcuba – Hotel Konradówka, Karpacz
2. Łukasz Majewski – Hotel Dębowy – Bielawa
3. Paweł Szynka – Restauracja Smaki Karkonoszy, Karpacz
Podczas imprezy można było skosztować mnóstwo specjałów kulinarnych, nabyć produkty i wyroby zarówno spożywcze jak i rękodzieło (blisko setka wystawców), posłuchać występów zespołów wokalnych i folklorystycznych, obejrzeć pokazy grupy cyrkowej Cyrkland czy skorzystać z parku rekreacyjnego. W podziemiach Restauracji Dwór Liczyrzepy została otwarta ekspozycja minerałów Muzeum Skarbów Ziemi Juna Sam Duch Gór przybył na festiwal wraz z Walończykami, gdzie odsłonił głaz ze swoim wizerunkiem.
Czytana:6744